Stappenplan Verhaaltjessommen

Stappenplan Verhaaltjessommen: Stap Voor Stap Naar Succes!

Verhaaltjessommen kunnen een uitdaging zijn voor zowel kinderen als ouders. Ze kunnen lastig zijn voor kinderen om op te lossen en voor ouders om deze op de juiste manier uit te leggen. Ze vereisen begrip van de taal, rekenkundige vaardigheden en het vermogen om de context van een verhaal te begrijpen. In dit artikel zullen we de stappen bespreken die je kunt volgen om verhaaltjessommen effectief op te lossen en om deze op de juiste manier uit te leggen.

Of je nu een ouder bent die zijn kind helpt met huiswerk of een student die zijn rekenkundige vaardigheden wil verbeteren, deze gids zal je helpen om verhaaltjessommen beter te begrijpen en op te lossen.

Stap 1: Lees de som

De eerste stap bij het oplossen van een verhaaltjessom is om de tekst aandachtig te lezen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is een belangrijke stap. Het verhaal bevat waardevolle informatie die je nodig hebt om de som op te lossen. Let op de context en zorg ervoor dat je het verhaal begrijpt voordat je verdergaat.

Stap 2: Haal de sleutelwoorden uit de tekst

Verhaaltjessommen bevatten vaak specifieke woorden die aanwijzingen geven over welk type rekenkundige bewerking je moet uitvoeren (plus, min, delen of vermenigvuldigen). Deze woorden worden ‘sleutelwoorden’ genoemd. Enkele veelvoorkomende sleutelwoorden zijn:

 • Optellen: woorden als “samen”, “verenigen”, “totaal”, “in totaal”, en “plus” geven aan dat je de getallen moet optellen.
 • Aftrekken: woorden als “verschil”, “overblijft”, “minder”, en “af” duiden op aftrekken.
 • Vermenigvuldigen: sleutelwoorden voor vermenigvuldiging zijn “maal”, “vermenigvuldigd met”, “product”, en “keer”.
 • Delen: woorden als “delen door”, “verdeeld over”, “quotiënt”, en “deel” wijzen op delen.

Zoek de sleutelwoorden in de tekst en bekijk met welke getallen je de bewerking moet doen. Soms staan er meer getallen in het verhaal dan je nodig hebt voor de juiste bewerking.

Stap 3: Haal de getallen uit de tekst voor het oplossen van de som

Nadat je de sleutelwoorden hebt gevonden, zoek je naar de getallen die je nodig hebt voor de som. Markeer de cijfers die je nodig hebt om de berekening uit te voeren. Zorg ervoor dat je de juiste getallen selecteert en dat je ze juist toepast. Het kan ook handig zijn om de cijfers die je hebt gevonden op te schrijven.

Stap 4: Reken de som uit

Nu je de sleutelwoorden en de juiste getallen hebt gevonden en opgeschreven, kun je de rekenkundige bewerking uitvoeren. Gebruik de informatie uit de tekst en de sleutelwoorden om de juiste berekening te maken. Zorg ervoor dat je de juiste volgorde van bewerkingen volgt, zoals vermenigvuldigen en delen voor optellen en aftrekken.

Stap 5: Kijk de som na

De laatste stap is om je werk te controleren. Ga terug naar het verhaal en kijk of je de juiste bewerking hebt gevonden. Vergelijk je berekening met de informatie in de tekst om te bevestigen dat je op de juiste manier hebt gehandeld. Dit is een belangrijke stap om fouten te voorkomen.

Tips en Adviezen voor het Oplossen van Verhaaltjessommen

Nu je de vijf stappen kent om verhaaltjessommen op te lossen, zijn hier enkele tips en adviezen om je te helpen bij dit proces:

Stappenplan Verhaaltjessommen
 1. Lees zorgvuldig en herlees indien nodig
  Neem de tijd om de som grondig te begrijpen voordat je begint met rekenen. Als je de tekst niet goed begrijpt, is de kans op fouten groter.
 2. Bekijk het hele verhaal
  Een verhaaltjessom bevat informatie die je nodig hebt om de som op te lossen, maar soms vind je informatie die niet direct in verband lijkt te staan met de vraag. Wees bereid om het hele verhaal te lezen om alle benodigde gegevens te vinden. Het kan zijn dat er informatie bij staat die je niet nodig hebt.
 3. Pak de sleutelwoorden aan
  Zoek de sleutelwoorden die de bewerking aangeven die je moet uitvoeren. Deze woorden leiden je in de juiste richting.
 4. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen
  In sommige gevallen kunnen tekeningen, grafieken of diagrammen je helpen om de som beter te begrijpen. Kijk er goed naar.
 5. Controleer wat je gedaan hebt.
  Na het oplossen van de som controleer je je werk door de getallen terug te brengen naar het verhaal en te zien of je antwoord zinvol is in de context van het verhaal.
 6. Oefen regelmatig
  Hoe meer verhaaltjessommen je oefent, hoe beter je wordt in het herkennen van sleutelwoorden en het toepassen van de juiste bewerkingen.

Voorbeeld van een Verhaaltjessom: Het Picknick Dilemma

Laten we de bovenstaande stappen toepassen op een voorbeeld van een verhaaltjessom:

Stap 1: Lees de som

“Lisa gaat picknicken en neemt 3 appels en 4 bananen mee. Haar vriend Max brengt 2 sinaasappels mee. Hoeveel stuks fruit hebben ze in totaal voor hun picknick?”

Stap 2: Haal de sleutelwoorden uit de tekst

In dit geval zijn de sleutelwoorden “in totaal,” wat aangeeft dat we de aantallen appels, bananen en sinaasappels moeten optellen.

Stap 3: Haal de getallen uit de tekst die nodig zijn om de som op te lossen

We hebben de volgende getallen nodig: 3 appels, 4 bananen en 2 sinaasappels.

Stap 4: Reken de som uit

Nu kunnen we de som oplossen door de getallen op te tellen:
3 (appels) + 4 (bananen) + 2 (sinaasappels) = 9 stuks fruit in totaal.

Stap 5: Kijk de som na

Laten we teruggaan naar het verhaal en controleren of ons antwoord zinvol is. Het verhaal zegt dat Lisa 3 appels en 4 bananen heeft, en Max heeft 2 sinaasappels. Als we deze aantallen optellen, krijgen we inderdaad 9 stuks fruit, wat logisch is in de context van het picknicken.

Dit voorbeeld illustreert hoe de vijf stappen kunnen worden toegepast om een eenvoudige verhaaltjessom op te lossen. Het is belangrijk om geduldig en nauwkeurig te zijn bij het doorlopen van deze stappen, vooral als de som complexer is en/of wordt.

Conclusie

Het oplossen van verhaaltjessommen kan in eerste instantie lastig lijken, maar met de juiste aanpak en oefening kun je deze vaardigheid beheersen. Het begint met het zorgvuldig lezen van de tekst, het identificeren van sleutelwoorden en het selecteren van de juiste getallen.

Vervolgens voer je de berekening uit en controleer je je werk om ervoor te zorgen dat je een juist antwoord hebt.

Door regelmatig te oefenen en deze stappen te volgen, kun je je vermogen om verhaaltjessommen op te lossen aanzienlijk verbeteren. Het is een waardevolle vaardigheid die niet alleen nuttig is bij rekenen, maar ook in het dagelijks leven, omdat het helpt bij het begrijpen en oplossen van probleemsommen op basis van gegevens en informatie.

De Truc!

Bij Cijferplein leren we jouw kind, met tips en trucjes, de sommen op een juiste en goede manier op te lossen. Er is namelijk een methode ontwikkeld die jouw kind leert om op een gestructureerde manier de sommen op te lossen. Dit is, tijdens bijvoorbeeld toetsen, de manier om te onthouden hoe je kind te werk moet gaan. Kinderen voelen zich zelfverzekerd door deze manier van werken en zullen nooit meer vergeten hoe zij een redactie,- of verhaaltjessom moeten oplossen. Een oplossing voor de hele studieperiode dus, en zeker ook daarna!